Beleef het Grenspark

Landbouw, Natuur en Haven

'Groot-Saeftinghe is een grensgebied zoals het zou moeten zijn; noch het één, noch het ander. De grens is hier niet scherp gesneden, maar vloeit door het landschap, zowel fysiek als mentaal. Hoewel het verleden voelbaar is, wordt er nadrukkelijk geleefd in het heden. Want leven met de littekens uit het verleden kenmerkt ook het karakter van de streek. Voor mooimakerij is hier weinig tijd of interesse. Dan wordt liever het leven gevierd.

Hoe ver het oog ook reikt, alles wat je ziet is met mensenhanden gemaakt; de polders en boerderijen, de dijken en de sloten, de dorpen, de linies en vestingen, de industrie en zelfs de natuur. En als je zo door het landschap wandelt, voelt dit alles ongewoon natuurlijk aan. Er is als het ware een drie-eenheid ontstaan zoals je die zelden treft; alles onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De tijd heeft niet stilgestaan, maar had hier ook geen haast. De grootste veranderingen zijn hier zichtbaar, op gepaste afstand en dat geeft een zekere rust. Om te genieten van de vogels, de kreken, de gewassen en de traag voorbijtrekkende schepen. Met in de ene hand de toekomst en in de andere hand een pintje…'

Dit citaat uit het rapport van het identiteitsonderzoek door bureau IMA slaat de nagel op de kop. In tegenstelling tot wat men ons graag doet geloven houdt het niet op bij de grens. Niet bij kunstmatige grenzen die je hooguit door kleine verschillen in het landschap gewaar wordt, maar ook niet bij fysieke grenzen als waterwegen of containermuren. Het is dit rapport dat ons kennis laat maken met de drie-eenheid die zo typerend is voor Grenspark Groot Saeftinghe: Landbouw, Natuur en Haven.

Kom en beleef het zelf, die unieke combinatie van Landbouw, Natuur en Haven. Bezoek Grenspark Groot Saeftinghe en besef dat alles wat je ziet, ruikt en hoort gecultiveerd is. Man-made als het ware. En toch ook weer niet. Natuur en cultuur in een combinatie die enerzijds bevreemdend werkt, maar anderzijds zo vanzelfsprekend is, dat we rustig van een gemeenschappelijk DNA durven spreken. 'Het is zo gegroeid', zou je kunnen zeggen, en dat is nou precies wat het zo bijzonder maakt.

6 tips om jouw bezoek aan het Grenspark compleet te maken!

1. Neem een kijkje in de infokeet
Wil je weten hoe de natuurgebieden van het toekomstige Grenspark Groot-Saeftinghe er binnen enkele jaren uit zullen zien? In de Infokeet krijg je meer uitleg over het Sigmaplan en de natuur in de regio.

De infokeet is van 1 oktober tot en met 1 maart dagelijks geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 12:30 en 16:30. De infokeet is gesloten met ijzel/slechte weersomstandigheden en op feestdagen.

Je vindt de Infokeet aan de rand van de Hedwigepolder tussen Prosperdorp en Ouden Doel, het officiële adres is Zoetenberm 6a, Beveren, België.

Infokeet
Fotograaf Anita Eijlers


2. Ga op pad met een Grensparkgids
Onze Grenspark Gidsen nemen je mee het Grenspark in en vertellen je alles wat je weten wil over de drie-eenheid natuur, landbouw en haven! Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden, klik hier.

3. Neem deel aan één van de activiteiten
Er worden doorlopend activiteiten georganiseerd in Grenspark Groot Saeftinghe. Kijk op de kalender voor het actuele programma.

4. Boek een tocht in het verdronken Land van Saeftinghe
Het Verdronken Land van Saeftinghe is een uitgestrekte brak-water-wildernis. In dit unieke stukje oerlandschap zie, ruik en ervaar je het ritme van het getij, de invloed van de zee en van de rivier de Schelde. Als beschermd natuurgebied, maar vooral ook voor je eigen veiligheid, is een groot deel van Het Verdronken Land niet vrij toegankelijk. De vloed kan er verraderlijk snel opkomen en wij zouden niet willen dat je ten prooi valt aan de zuigende modder. De gidsen van het Zeeuws Landschap nemen je graag mee het gebied in. Zij kennen het gebied met de vele diepe geulen en kreken als hun broekzak en weten naast de mooiste plekjes ook precies wat de gevaren van het slik kunnen betekenen. Kijk op de site van Het Zeeuwse Landschap voor meer informatie en het boeken van een tocht.

5. Bezoek één van de grenspark gastheren
Een twintigtal ondernemers in de omgeving van het Grenspark hebben een cursus tot gastheer gevolgd bij de IVN. Zij staan klaar om je te verwelkomen in hun eigen bedrijf, maar ook om je te vertellen over alles wat de omgeving van Grenspark Groot Saeftinghe te bieden heeft! Bekijk hier ons aanbod van Grenspark Gastheren.

6. Proef en beleef de grenspark streekproducten
In en om het Grenspark wemelt het van de streekproducten die de moeite van het proeven meer dan waard zijn. Klik hier voor een overzicht van de vele streekproducten en hun leveranciers.

Volg ons op social media

   

Cookie-instellingen