Veldstation

Na 55 jaar trouwe dienst is het zomerverblijf van Het Zeeuwse Landschap in Het Verdronken Land van Saeftinghe dringend aan vervanging toe. De bouw het nieuwe Veldstation is toegekend aan aannemingsbedrijf van Hese Infra uit Middelburg. De start van de bouw begint half november 2021.

Het nieuwe Veldstation gaat onderdak  bieden aan de vogelringers,  onderzoekers van het getijde gebied.  Een welkome aanvulling op de vele ontwikkelingen in Grenspark Groot Saeftinghe zeker omdat er ook rekening is gehouden met de ontvangst van gasten voor excursies naar de Noord.  Na vele maanden van voorbereiding, ontwerp en aanbesteding is de kogel nu definitief door de kerk. Architectenbureau Ro&AD, HZL en PZ en Van Hese Infra uit Middelburg, het bouwteam. hebben samen een plan klaar voor de bouw van het nieuwe Veldstation. Het ontwerp van het Veldstation is volledig aangepast aan de identiteit en de positionering van het grenspark: Exclusief en uitdagend!

In de eerste fase worden  de hergebruikte hardhouten palen in het water, tussen de stortstenen en op het gasplateau geplaatst.  De palen liggen al klaar op het plateau. De verdere bouwonderdelen worden prefab aangeleverd om de bouwtijd vanwege de verstoring van vogels zo kort mogelijk te houden. Dit betekent dat de wand- en vloerelementen in onderdelen in de werkplaats gemaakt worden. Hierna gaat het in 1 of 2 transportbewegingen richting het gasplateau. Zo blijven de transportbewegingen binnen het natuurgebied beperkt. De gevels worden echte natuurgevels met lokaal geoogste materialen zoals riet, leemhoudend oeverzand, breuksteen en gestapelde graszoden. Dit stimuleert de bijen, vlinders, spinnen en vele andere kleine insecten. De gevelbakken worden gezamenlijk met Het Zeeuwse Landschap en andere vrijwilligers gevuld. Het dak biedt  plaats voor  sterns om te broeden, die nestelen namelijk het liefst in zand met schelpen. Her en der wordt  ook de lokale muurpeper gestekt en geplant op het dak. Het veldstation wordt gebouwd van gecertificeerd hergebruikte hardhout en binnen in het Veldstation zullen de wanden afgewerkt worden met Hedwige populieren hout. Met al deze lokaal geoogste materialen wordt het Veldstation een streekeigen gebouw.

Deels op de wal en voor de andere helft op dertien meter lange palen die diep in de bodem van het schor worden gedrukt. Een hele uitdaging om  gewenste gebouw neer te zetten. Toch is de aannemer er van overtuigd dat het gaat lukken. Jarenlange ervaring in het bouwen met duurzame, hergebruikte materialen geeft Van Hese Infra voldoende zelfvertrouwen om ook deze klus te klaren. Het zal uiteindelijk een nieuwbouw opleveren die volledig past in zowel de filosofie van de opdrachtgevers als in de omgeving.

Hardhouten funderingspalen uit de veerhaven zijn zomaar een voorbeeld uit de trukendoos van dit innovatieve bouwbedrijf. In samenwerking met architectenbureau Ro&AD ontspruit er straks een Veldstation  klaar is voor nog eens vijftig jaar beheer en onderzoek van de bijzondere natuur in de Saeftinghe. De unieke locatie van het legendarische zomerverblijf was reden genoeg om diepgaand te investeren in de ontwikkeling van het nieuwe gebouw.  Blijf de bouw van het veldstation volgen via het platform.

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in de infokeet!

Adres: Zoetenberm 6a, Beveren, België. De infokeet is van maandag tot vrijdag geopend van 10u tot 16u.   

› DISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.