Biologische telers werken vaak vanuit een ideaal: het moet anders. Dat is mooi. Natuurlijk moet biologisch boeren ook op langere termijn haalbaar blijven. Eén van de grote uitdagingen voor biologische landbouwbedrijven is het optimaliseren van de bodemvruchtbaarheid en het voorkomen van nieuwe ziekten en plagen, waaronder soms uitheemse insecten. Hierdoor kunnen ze een goede oogst met mooie en lekkere producten op de markt brengen.
Het concept dat centraal staat is: ‘gezonde bodem, gezonde planten, gezonde mensen’. De bodem voedt de plant. Dat is het vertrekpunt. Een vitale bodem zorgt voor sterke planten, die op hun beurt beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, en door hun hoge voedingswaarde ook weer van belang zijn voor onze eigen gezondheid.
De Zwarte Specht is in samenwerking met enkele biologische boeren al een tijd aan het experimenteren met een innovatieve aanpak volgens een vernieuwd biodynamisch concept. We verbinden productiviteit, ecologie en natuur met elkaar en brengen het rendement van de geteelde gewassen op een goed niveau. De smaak, voedingswaarde en houdbaarheid van de geteelde producten krijgen onze volle aandacht.
Daarbij zetten zij in op biodiversiteit om de planten de optimale groeiomgeving te bieden. De eerste resultaten zijn veelbelovend en zo willen ze deze aanpak verder ontwikkelen, valideren en verfijnen. Ze streven naar een vorm van biodynamische landbouw 2.0, die grootschalig toegepast kan worden en waarmee ze de telers vooral een beter verdienmodel kunnen bieden.
Wat is de link met Grenspark Groot Saeftinghe?
De polders ten oosten van Hulst zitten ingeklemd tussen de Schelde, de Antwerpse haven, de grens en het Zeeuws-Vlaamse land. Met Grenspark Groot Saeftinghe wil men hier de brug slaan tussen haven, natuur en landbouw, door technologische en ruimtelijke innovaties te stimuleren, nieuwe belevingsmogelijkheden te creëren, gezamenlijke verdienmodellen op te zetten en een keurmerk voor de producten uit deze streek te ontwikkelen.
De Zwarte Specht wil met het project 'Samen Vooruit' de biologische teelt van akkerbouwgewassen, groenten, fruit en bloemen uit de streek een nieuwe impuls geven door innovatieve samenwerking van telers, consument en omgeving. Biologisch boeren moet aantrekkelijk en rendabel worden.
Meer lezen over de Zwarte Specht? Kijk dan hier.
Locaties
De Zeeuwse akker in Graauw

Met 55 hectare in de stille polders achter Graauw was de Zeeuwse Akker in 2001 een van de eerste bedrijven die de omslag maakte naar de teelt van biologische gewassen. Zonder te ploegen, chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest te gebruiken teelt Emiel Van de Vijver hier aardappels, bloemkolen, rode bieten, pastinaak, pompoen en wortels in 3 kleuren, net zoals broccoli die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Naast de Zeeuwse Akker heeft Emiel samen met zijn vrouw Sonja een voedselbos gerealiseerd met een biologische landbouwwinkel.
Bij de Zeeuwse Akker worden proeven uitgevoerd om met behulp van verschillende nieuwe inzichten, producten en technieken de bodemkwaliteit te verbeteren, de weerstand tegen ziekten en plagen van groentegewassen te verhogen en de smaak en kwaliteit van de geoogste producten te verbeteren.
De Reijngaard in Absdale

De Reijngaard is een fruitteeltbedrijf met 19 hectare bewerkbare grond. Gino van Acker schakelde in 2007 om naar biologische teelt. In 2009 konden zo de eerste biologische appels en peren en in 2019 ook pompoenen worden geoogst.
In de Reijngaard worden proeven uitgevoerd om op een economisch verantwoorde wijze biologisch fruit van goede kwaliteit, smaak en houdbaarheid te bieden.